Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 0
  • Facebook
7029

Единственo дете в семейството: възможни проблеми

Дете, което израства в семейство, където има брат или сестра, неизбежно се сблъсква с понятия като „общи играчки“, „съвместно забавление“, „завист и гордост“ и т.н. В условията на съперничество или подкрепа от братя и сестри, децата придобиват редица много ценни и полезни качества, които ще им служат през целия им живот. А родителите, с едно дете в семейството? Какви проблеми трябва да се очакват? Как да се уверите, че вашият син или дъщеря не пропускат важните етапи на формирането на личността, през които минават деца, отгледани с братята или сестрите си?

Единственo дете в семейството: възможни проблеми

Възможни проблеми

Отглеждането на единствено дете в семейството е труден процес. Един от най-често срещаните проблеми в семействата с единственото дете е детският егоизъм. Постоянното внимание от родителите може да изиграе лоша шега за характера на детето. Навикът да бъдеш в центъра на вниманието се развива в жизнена позиция, която от своя страна допринася за развитието на нарцисизъм, алчност и прекомерно самочувствие.

Единственo дете в семейството: възможни проблеми

С появата на брат или сестра, детето се научава да прави компромиси, се учи да преговаря, да се предаде. Или обратното - да докаже своята гледна точка. В семейства с единствено дете тази нужда не възниква, а това води до появата на следващия проблем - силна зависимост от родителите. Децата, които растат заедно, чувстват връзка помежду си, заедно преминават през трудни етапи на отглеждане, помагайки си един на друг в трудни житейски ситуации. Появяват се първите тайни от родителите, генерални планове – заражда се истинско приятелство. С братя и сестри с голяма разлика във възрастта или при единствените деца в семейството, самите родители стават такива близки приятели. Те са както ментори, така и най-добри приятели, с които можете да обсъдите всичко, което се случва в живота. В тази ситуация на децата е по-трудно да се социализират в обществото, те все още не знаят какво е истинското приятелство и често се чувстват самотни.

Единственo дете в семейството: възможни проблеми

Причини за възникване на проблеми

Родителите трябва да знаят за проблемите при единствено дете в семейството. Дете до 7 години е огледало, в което се отразява всичко, което се случва в семейството. Следователно, основната причина за възникването на проблема, изненадващо, не е липсата на брат или сестра, а поведението на родителите към него.

Не забравяйте, че децата нямат цялостна формирана система за нравствените ценности и приемат за чиста монета всичко, което им показваме. Ако казваме на нашето дете, че няма по-добър човек в света от него, рано или късно той ще започне да мисли така.

Как да избегнем възникването на проблеми?

Няма да успеете да избегнете напълно горепосочените проблеми, но можете да ги сведе до минимум. За това трябва да знаете особеностите на отглеждането на единствено дете в семейството.

Първо, опитайте се винаги да използвате здравия разум в подходите за отглеждане на детето си. Това означава, че не е необходимо да купувате на детето целия супермаркет с играчки, ако то играе само с една или две. Не трябва непрекъснато да внушавате на вашия син или дъщеря, че той или тя са по-добри от другите, само защото това е вашето дете. Не бива да се обаждате на линейка, заради малка драскотина по дланта му. Прекомерното покровитество и прекомерното проявление на любовта само вредят. Затова, когато целувате сина си или дъщеря си за лека нощ, помислете как искате да видите бъдещето на детето. И едва тогава пристъпете към работа с настоящето.

Второ, социализирайте се и общувайте. Това е още една особеност на единственото дете в семейството. Ако имате познати с дете на същата възраст, не се стархувайте да се сприятелите. Това ще помогне на детето ви да се научи да общува с връстници, ще го научи да споделя, да намира общи решения и т.н. А вие, от своя страна, можете да си починете малко. Сравнявайки поведението на техните връстници и техните родители, вашият син или дъщеря постепенно ще стигнат до факта, че вие ​​го обучавате по свой собствен начин, че родителите са много различни, и че трябва да оценяват техния принос за развитието на неговата личност.

Кръжоци и занимания също ще ви помогнат да се справите с тази задача. Истинското хоби ще увлече детето, ще има нови познанства и стимул за по-нататъшно развитие.

Трето, вземете домашен любимец. Ако имате тази възможност, задължително я използвайте. Обучението на куче или грижата за котка ще помогнат на вашето дете да приеме концепцията за отговорността, както и грижата и лоялността. Освен това вашият син или дъщеря ще имат задължителни домакински задължения, свързани с животното. Това ще помогне за развитието на семейната дисциплина. И също така, това е постоянна възможност да се интересува детето от разговорите за бъдещи планове или покупки, свързани с животни.

Въпреки всички предимства на тази перспектива обаче, бъдете внимателни. Когато купувате на детето куче или котка, вие давате на себе си и на него не само възможността да тренира социални умения, но и приятел, член на семейството, с когото ще бъде много трудно да се раздели. Научете се да бъдете търпеливи и

чувствителни, ако нещо се случи с животното. И не забравяйте, че детската скръб е не по-малко от вашата.

В допълнение към горното ще помогнат и детските летни лагери. В тях детето, заедно със социализирането, ще овладее основните принципи на самостоятелния живот, а лагерният ред ще го научи на дисциплина и определен график.

В заключение, трябва да се добави, че при подходящо образование няма значение колко деца са в семейството. Основното е да вярваш в себе си и да се опиташ да предадеш на детето си най-доброто, което е в теб. Тогава то със сигурност ще отговори на всичките ви очаквания и можете да се гордеете с него, както и с вас. И не забравяйте, че най-важното нещо е да обичате своя син или дъщеря, да дадете на детето голямо количество грижи, внимание, помощ и подкрепа. Само в атмосфера на разбирателство, доверие и уважение вие ще го отгледате като ярка независима личност.

Единственo дете в семейството: възможни проблеми